De Nederlandse schrijvers

 

Anki Dunnewind-Hengelaar vond inspiratie voor haar verhaal door recente opgravingen in Dalfsen. Ze studeerde aan de Open Universiteit en werkt 4 jaar bij Melania ontwikkelingssamenwerking. Momenteel werkt zij bij VluchtelingenWerk als toekomstcounselor voor uitgeprocedeerden in een project voor duurzame terugkeer. Haar boek ‘On bereikbaar’ waarin vluchtelingenvrouwen vertellen over hun reis naar vrijheid en veiligheid, verschijnt najaar 2018.

 

Janko Ekkel is auteur, uitgever en schrijfcoach. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Schrijversacademie en is lid van het Schrijverscollectief Vechtdal. Regelmatig leest hij zelfgeschreven verhalen voor bij Omroep NOOS te Hardenberg. Schrijven is het creëren van nieuw leven, een nieuw verhaal via een stroom van woorden. Een verhaal schrijven over de Vecht was voor hem een uitdaging omdat dit de woordenstroom is tussen Duitsland en Nederland.

 

Miriam Gerrits woont in het Vechtdal en ze werkt bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, gelegen aan de Vecht. Graag hoort ze oude verhalen uit de streek. Ze beseft goed dat de sagen van straks, nu gemaakt worden. De sprookverhalen die in haar opkomen, legt ze daarom voor anderen vast. Haar werk is niet autobiografisch, wel zijn er elementen uit haar leven, zoals huisdieren, herkenbaar. Zo ook in dit verhaal.

 

Suzanne Immers groeide op in een Duits dorpje nabij de Nederlandse grens. De 22-jarige studente is nu bezig met haar educatieve master Duits, met het doel om als docent voor de klas te staan. Schrijven is een van haar hobby’s. De wedstrijd zag zij als kans om haar verhaal te vertellen, dat ze opdraagt aan haar oma op wie dit gebaseerd is. Naast dat zij haar ervaringen deelt wil ze dat dit belangrijke onderwerp aan beide kanten van de grens wordt aangesproken.

 

Ellen Kilian schrijft omdat ze het leuk vindt om te doen.
Sowieso vindt ze het leuk om met taal bezig te zijn. De afgelopen jaren heeft ze vooral gedichten geschreven. Op haar werk schrijft ze voor het personeelsblad. Een schrijfcursus afgelopen jaar heeft haar gestimuleerd om meer met het schrijven te doen. Deelname aan deze wedstrijd was voor haar een nieuwe ervaring; eens uitproberen. Dus extra leuk om meteen bij de winnaars te horen.

 

Sarah Prins is half Duits, half Nederlands, en studeerde vreemde talen en Creative Writing in Nederland, Duitsland en Engeland. Een tweetalig verhalen project dat mensen aan beide kanten van de Vecht bij elkaar zou kunnen brengen, sprak haar direct aan. Sarah woont samen met haar man in het noorden van Engeland en werkt als content-writer voor hun bedrijf Concision.

 

Frits Smit is sociaal geograaf en bijzonder geïnteresseerd in de ruimtelijke weerslag van het menselijk handelen. Als directeur van de Kamer van Koophandel is hij betrokken geraakt bij de economie van landsdeel Oost. Na zijn arbeidzaam leven is die betrokkenheid gebleven o.a. via het schrijven van columns. Het schrijven neemt een steeds belangrijker plaats in zijn leven in. Hij is momenteel bezig met zijn eerste roman.

 

Hein van der Schoot houdt van taal. Hij is docent Nederlands, schrijft korte verhalen en is lid van het Zwols dichterscollectief. Hij is ook een fanatiek fietser; het Vechtdal tussen Hardenberg en Zwolle behoort tot zijn favoriete routes.
Daarom kwam de vraag om een bijdrage te leveren aan dit boek als geroepen.

 

Luuk Vogelzang woonde zijn hele leven lang steeds in de nabijheid van de Vecht. Vooral in zijn jeugd zwierf hij vaak langs de oevers van die rivier. Een rivier die hem altijd weer bleef boeien, als rustige stroom met zijn zomerglans, of tijdens de herfst maar dan vele malen breder en wilder. Luuk vond niets mooier dan in deze schrijfwedstrijd met behulp van zijn creatieve brein de Vecht te in al zijn hoedanigheden met woorden te kunnen schilderen. 

 

 

M. de Zon schrijft en dicht als ze is “geraakt”. Geraakt door de natuur of door een belevenis. Ontroering, verwerking en verwondering geeft ze zo een plek. Door te schrijven hoopt ze ook haar lezers hiertoe aan te zetten. Of te raken. De inwoonster van het Vechtdal raakt geïnspireerd door de natuur, ontmoetingen en door haar reizen. Deze thema’s gebruikt ze dan graag. Ze publiceert in tijdschriften en themabundels en is aangesloten bij een dichters collectief.